Rätt mat till din hund

Det är viktigt att hunden får en näringsrik kost som ger den den energi som behövs. Det är därför viktigt att du som äger hund ser till att ge den den rätta kosten, vilket kan variera beroende på vilken hundras du har.

De två huvudkategorierna som finns när det kommer till hundmat är våtfoder och torrfoder. De har båda fördelar och nackdelar. Torrfoder är väldigt bekvämt, det innehåller en hel del näring samt kan hjälpa till att motverka tandsten. Torrfoder är många gånger rikt på spannmål samt kolhydrater.

Våtfoder däremot är färskare samt ger din hund lite mer vätska. Men det kan även innehålla en del onödiga ämnen. De flesta veterinärer rekommenderar att du ger hunden en kombination, till exempel våtfoder till en måltid och torrfoder till en annan.

Tänk även på mängden

Det finns både hundar som är väldigt matglada och de som är mer petiga. Raser som golden retrievers och labradorer är kända för att älska mat, medan maltesers och yorkshireterrier många gånger är svårare att hitta rätt mat till. Dock har alla olika hundar sin egna personlighet och matbeteende vilket innebär att du kan behöva experimentera lite för att hitta vilken hundmat som passar bäst.

Det du bör tänka på är att aktiva hundar behöver mer energi vilket betyder mer mat. Det är viktigt att du räknar ut hur mycket energi din hund behöver för att fungera bra med hur aktiv den är. Se till att maten innehåller de mineraler och vitaminer hunden behöver samtidigt som den är portionerad rätt.

Relaterade inlägg