Så tar du med hunden på vandring

Visst låter det helt underbart att ta med dig din bästa vän på en av Sveriges många vandringsleder eller på en tur i fjällen? Det finns dock en del saker som du behöver ha i åtanke och här kan du läsa mer om vilken utrustning du behöver ha med dig samt var du kan övernatta med din hund.

Bekväma liggunderlag

Som hundägare vet du redan att hunden behöver en bekväm sovplats men hur tacklar du detta när ni båda befinner er ute på vandring tillsammans? Du kan ju inte ta med dig en stor hundsäng att släpa på och hunden som brukar ligga bekvämt kommer inte att uppskatta den hårda marken i ett vindskydd. Lösningen är ett praktiskt liggunderlag från Astro Sweden som har flera lika modeller att välja bland. Här finns liggunderlag för olika behov och den bekväma modellen Therm-a-Rest passar både hund och ägare. Detta liggunderlag väger 430 gram och blåses upp till en bekväm madrass. Det är lämpligt att använda året runt och den smarta folien tar upp kroppsvärme. Ihoprullat tar det ytterst lite plats, vilket också gör det till ett smart val för den som ska ut på vandring.

Utrustning

Du måste naturligtvis packa hundmat till din hund när ni ska ut på tur tillsammans. Mät upp så många portioner som behövs och glöm inte en hopfällbar matskål som lätt ryms i packningen. Vatten är något som ni båda behöver, särskilt om ni vandrar under sommartid. Ett bra tips är att ta med varsin flaska med vatten som sedan kan fyllas på längs vägen. Det allra bästa du som hundägare kan skaffa är en klövjeväska som hunden själv kan bära, där du bland annat kan packa ner bajspåsar, förbandslåda och en handduk om det skulle börja regna.

Boenden som accepterar hundar

Kolla upp vandringsleden i förväg för att ta reda på var det finns stugor och boenden som accepterar hundar för att undvika att stå utan övernattningsmöjlighet om det visar sig att hundar inte är välkomna på grund av allergi. Du kan naturligtvis välja att övernatta i eget tält med liggunderlag och sovsäck. Oavsett vilket boende ni väljer måste du som hundägare kolla upp vilka regler som gäller med tanke på allemansrätten. Framför allt måste du respektera koppeltvång och se till att hunden inte springer lös och stör djuren under perioder när de får ungar. Det råder också hundförbud på vissa stränder, vilket kan vara bra att känna till i förväg.

Relaterade inlägg