Sjukdomar som kan smitta människor

Skulle din hund drabbas av en zoonos, vilket är en infektion eller sjukdom som kan smitta till människor, är det viktigt att båda får behandling. Det är även väldigt viktigt att hunden isoleras ifall den skulle blivit smittad. Beroende på hur allvarligt det är kan hunden bli förbjuden att gå utanför trädgården. Den måste dessutom hållas undan från andra hundar.

Hos Folkhälsomyndigheten kan du läsa mer om vad som gäller vid zoonos.

Rabies

Rabies är något du endast behöver oroa dig för ifall du ska resa med din hund utomlands. I Sverige är rabies väldigt ovanligt. Planerar du en utomlandsresa med hunden bör du se till att den vaccineras. Detta är en allvarlig sjukdom som människor kan smittas av. Dock blir människor i regel endast smittade ifall de blir bitna av en hund med rabies.

Mjältbrand

En annan sorts zoonos är mjältbrand. Det är ovanligt att husdjur som katter och hundar får sjukdomen, och skulle de bli smittade är det sällan de avlider. Hundar som blir smittade visar inte alltid några symptom. Skulle din hund varit nära ett djur med mjältbrand eller ätit av något bör du testa hunden.

Relaterade inlägg