Välj den rätta hunden

För de allra flesta familjer är det en väldigt stor sak att skaffa sig en hund. Både vuxna och barn längtar efter att få ta hem sin nya familjemedlem, men detta kan leda till vissa tråkigheter ifall du inte väljer den rätta hunden. Det du måste tänka på är att välja en hundras som du är säker på att du och familjen klarar av att ta hand om, samt en som mår bra av att bo i det hem du har. Det är alltså viktigt att du tänker på både din tid att ta hand om en hund, kunskapen om hundar och vad den rasen du är intresserad av behöver.

Klarar du inte av hundrasen

Det är inte ovanligt att en person köper en hund som sedan visar sig vara fel. Det kan innebära att ägaren är oerfaren eller att hunden inte känner sig hemma, även fast den bott där ett tag. Hundarna blir då omhändertagna och omplaceras till en annan familj. I vissa fall kan hunden anses vara traumatiserad vilket leder till att den avlivas. Skulle du därför skaffa en hund och inse att det inte känns rätt rekommenderas det att du kontaktar en veterinär, en hundcoach eller en annan, mer erfaren, hundägare och försöka lista ut hur ni ska gå vidare.

Hundens temperament

De olika hundraserna har många gånger olika temperament. Trots att de flesta är rätt lugna och trevliga, så länge de uppfostrats rätt, finns det även hundar som kan vara lite mer nervösa eller hetsigare än andra. På grund av detta är det viktigt att du läser om rasen du är intresserad av samt träffar hunden innan du tar med den hem. Hundar som är lite mer hetsiga kan behöva mer utrymme. De kanske inte passar till dig som bor i en liten lägenhet.

Storlek och aktivitetsgraden

Andra saker som är viktiga att ha i tanken är hur stor hunden är samt hur aktiv den är. Bor du i en mindre bostad rekommenderas det att du väljer en mindre hundras. Större hundar behöver självklart mer utrymme. Storleken kan också vara bra att tänka på om du kommer ta med den i bilen. Har du en stor bil spelar hundens storlek inte så stor roll, men om du äger en mindre bil kommer det bli krångligt ifall du köper en större hund.

Sist men inte minst får du inte glömma bort att ta en titt på hur aktiv hundrasen är. Om du och din familj gärna håller er utomhus och är själva väldigt aktiva går det bra med en hund som behöver mer motion. Men om ni helst håller er inomhus är det bättre med en lugnare hund som inte kräver lika mycket motion.

Relaterade inlägg